Kontaktperson

Nils Jacobsen
Næringssjef
Tlf. 51 47 06 16

Hva er Cittaslow?

Cittaslow er en internasjonal bevegelse som ble stiftet i 1999 da 33 byer i Italia møttes og skrev under på et medlemscharter som grunnlag for bevegelsens arbeid. Det er for tiden 150 kommuner som er medlem av Cittaslow fordelt på 25 land.
Rekefjord med Frank Midtbø i motorbåten- Foto: Mikael Nygård © Sokndal kommune


Utgangspunktet for bevegelsen var den standardisering og enretning stedsutformingen etter hvert har tatt, med like fasader, samme butikkjeder, samme vareutvalg og reklame. Stedene blir mer og mer ensartet og homogene. Forskjellene blir visket bort, og stedenes særpreg blir borte. Et av målene for Cittaslow er å ta vare på mangfoldet og de særtrekk hver kommune har. Hovedmålet er å bedre livskvaliteten til innbyggerne og skape identitet til kommunen og stedet. I en Cittaslow-kommunen finnes ingen turister, bare gjester!

Sokndal var den første kommune i Norden som ble medlem av Cittaslow i august 2003. Tanken er å bremse litt på jaget, skru ned tempoet og prioritere livskvalitet og det gode liv. I Sokndal er det lov å være annerledes og litt gal. Vi har begravd Janteloven. Vi har egen kjærlighetsuke og fokus på de nære ting. Vi har ingen turster - bare gjester!

Nordisk nettverk Cittaslow ble etablert i 21. januar 2009 i Eidskog. Det nordisk nettverket består av Levanger, Eidskog og Sokndal i Norge, Kristinestad i Finland, Falköping i Sverige og Svendborg i Danmark. I alt er det 52 kriterier som må oppfylles, halvparten ved inngåelse av medlemskap.

Kriteriene er delt inn i følgende hovedområder:

  • Prinsipper for miljøarbeidet.
  • Prinsipper for infrastrukturen.
  • Tekniske løsninger for bymiljøet.
  • Fremme av lokal produksjon.
  • Gjestfrihet.
  • Informasjon.

Sist oppdatert 08.11.12 av Nils Jacobsen