Ekstremværet Didrik gir ekstremt høy vannstand i Sør-Norge. Rødt nivå

 Meteorologisk institutt har sendt ut rødt varsel, ekstremt høy vannstand, langs kysten.  

Sokndal kommune oppfordrer å alle sjekke fortøyningen til båten og sikre løse gjenstander inne i naust, i strandsonen og elvesone.

Ved viktig melding/informasjon vil Sokndal brann og redning oppdatere status fortløpende frem til "Didrik" har forlatt havområdet utenfor Sokndals kysten.

Fylkesmannen har i dag sendt ut Rødt varsel til kommunene: "Didrik" Ekstremt høy vannstand på strekningen Åna-Sira til Bergen. 

Det ventes ekstremt høy vannstand natt til onsdag, estimert til 80-90 cm over høyden oppgitt i tidevannstabellen. Vannstanden er ventet å være på det høyeste mellom klokken 02 og 03. Mer informasjon om tidevann og vannstand finnes på sehavniva.no

Hus/bygninger som ligger ved sjøkanten kan risikere vann i kjeller eller uthus. Båteiere som har båt i sjøhus bør sjekke at båten har den nødvendige friklaring over båten. Det kan også være fare for at deler av veinettet blir liggende under vann. 

 

Melding fra fylkesmannen:

Vannstanden er oppjustert fra i går. Se havnivå viser nå 179 cm over sjøkartnull i Stavanger. Vi ser at det er noe uklart når det høyeste vannet vil komme. I Stavanger ser toppen ut til å komme ca kl. 0103. Dette avhenger av tidevannet. 

 

Tidligere melding: 

Ved målestasjonen i Stavanger er det pr. nå varslet en vannstand på ca 174 cm over sjøkartnull (100 cm over normalnull 2000) fra ca. kl. 0145 natt til onsdag.  Dette er 8 cm under høyeste registrerte vannstand som ble observert 8. desember 1994 og 7 cm over situasjonen i januar 2007 da vannstanden ble målt til 167. Det har kun vært registrert høyere vann 2 ganger i løpet av de siste 100 år. 

Erfaring har vist at dette en vannstand som kan påføre bygg og infrastruktur skade. 

Skadepotensialet er også avhengig av vindstyrke, vindretning og bølger. Varslet viser nå stiv til sterk kuling fra sørvest på det tidspunktet vannet er ventet å være på sitt høyeste.

Usikkerhet: den høye vannstanden er varslet på bakgrunn av et lite lavtrykk som er i ferd med å danne seg. Det er fremdeles usikkert akkurat hvor banen til lavtrykket vil gå. Små endringer i trykk og bane kan gi endringer.  Det samme gjelder tidspunktet lavtrykket passerer. Akkurat nå viser prognosene at det er mest sannsynlig at lavtrykket treffer Haugesundområdet. For målestasjonen i Stavanger er det regnet som sikkert at vannstanden vil være mellom 153 og 179 cm. Mest sannsynlig er 174 cm. Minst sannsynlig er 153 cm. 

Kommunen følger med på varsel og bruker sin lokalkunnskap til å gjøre de beredskapsforberedelser som er nødvendig.  Fylkesmannen følger situasjonen og oppdaterer kommunen. 

Mer informasjon om tidevann og vannstand finnes på www.sehavnivå.no  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ekstremværet Didrik gir ekstremt høy vannstand i Sør-Norge. Les mer om farevarselet her